8 Temmuz 2013 Pazartesi

Melhame-i Kübra nedir ?

Melhame-i Kübra, kelime manası olarak çok büyük ve kanlı savaş anlamına gelmektedir. Kurtuluş Savaşı'ndaki Sakarya Meydan Muharebesi Atatürk tarafından bu isimle anılmıştır.[1][2] İslam eskatolojisinde ise ahir zamanda gerçekleşeceğine inanılan Deccal ile İsa arasındaki savaşa verilen isimdir. Hristiyan inanışında bu savaşa Armagedon adı verilmektedir.
İslam'da Deccal denilen büyük fitneden bahsedilirken, Hz. Muhammed'den önceki bütün peygamberlerin ümmetlerine bundan bahsettiğini bildirmiştir. Deccal dünyaya şerri hakim kılmak için savaşacak ve “Rablık” iddiasında bulunacaktır.

İslam kaynakları 70.000 yahudinin Deccala tabi olacağını yazar. İsa ikinci defa avdet edecek ve deccalle savaşarak onu yenecektir. Bu savaşın gerçekleşeceği yer ise atların diz kapaklarına kadar kana gömüleceği haber verilen Amik Ovası'dır. Amik Ovası Torosların eteklerinde yer almaktadır.

İbranicede har-megido: Megido dağı'dır. Burası, Yahudiler ve Evanjeliklerin kıyamet savaşının kopacağına inandıkları yerdir. Akdeniz'den 15 mil içeride, Telaviv'den 55 mil kuzeydedir. Kitabı Mukaddes'te (16/16): "ve o, onları hep birlikte İbranicede Armagedon denilen bir yerde topladı" denilmektedir Revelation'da. Bu savaşı nükleer savaş şeklinde yorumlayanlar vardır, Ezekiel 38 ve 39. bölümleri temel alarak: "Çok şiddetli yağmurlar ve dolu, yangınlar ve kükürdün kaynaması, dağların düşmesi ve yüksek kayaların çöktüğü depremler.."

ABD başkanı Ronald Reagan, 1980 ve 1983'deki konuşmalarında Armagedon'u telaffuz etmiş, "Armagedon'u yaşayacak nesil biz olabiliriz" demiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder